Make your own free website on Tripod.com

ZDRAVOM PREHRANOM DO ZDRAVOG ŽIVOTA

(OSNOVNA PRAVILA)

 

 1. IZ ISHRANE POTPUNO IZBACITI SVE VRSTE UMJETNOG ŠEĆERA, (PRIHVATLJIVA ZAMJENA JE FRUKTOZA-VOĆNI ŠEĆER TE MED, A UMJETNI ZASLAĐIVAČI SE NE PREPORUČUJU). POSEBICE IZBJEGAVATI ŠEĆER U GOTOVIM PROIZVODIMA KAO ŠTO SU SOKOVI, KEKSI, UMACI I DR.

 2. VOĆE JESTI UVIJEK NA PRAZAN ŽELUDAC (NAJMANJE 20-30 MIN. PRIJE JELA, ODNOSNO 3-4 SATA POSLIJE JELA)

 3. DO RUČKA (12-13 SATI) JESTI ISKLJUČIVO SIROVO VOĆE. PREPORUĆUJE SE JESTI VOĆA ŠTO VIŠE, PO ŽELJI, POSEBICE JABUKA)

 4. IZBJEGAVATI, NE JESTI KRUMPIR, MRKVU, REPU, RIŽU (OSIM INTERGALNE), TJESTENINU (OSIM OD INTEGRALNOG BRAŠNA)

 5. PREPORUČUJE SE JESTI ŠTO VIŠE SIROVOG ZELENOG POVRĆA TE GRAH, BOB, SLANUTAK, MAHUNE, GRAŠAK, A OSOBITO RAJČICE, ČEŠNJAK I SOJU (ZAMRZNUTO POVRĆE JE PRIHVATLJIVO, A KONZERVIRANO IZBJEGAVATI-ZBOG KONZERVANSA I ŠEĆERA) .

 6. MESO, RIBU, SIR I DR. MLIJEČNE PROIZVODE, JAJA –SVE PROIZVODE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA JESTI UMJERENO SA POVRĆEM. IZBJEGAVATI MASNOĆU IZNUTRICE TE KOŽICU. PREPORUČUJE SE MESO KUHATI ILI PEĆI U PEĆNICI, A NIKAKO NE PRŽITI (NEZASIČENE MASNOĆE=DEBLJANJE)

 7. KRUH JESTI RAŽENI, CRNI, ILI OD INTEGRALNOG BRAŠNA. AKO IMA SAMO BIJELOG NE JESTI KRUH ZA TAJ OBROK.

 8. PREPORUĆUJE SE, MAKSIMALNO KORISTITI MASLINOVO ULJE (ZA SVE VRSTE JELA - PEČENJE, KUHANJE MESA, MANEŠTRE, POVRĆA, PEČENJE JAJA, MESA, PRIPRAVU SVJEŽE SALATE, I DR.).

 9. POSLIJE 20,OO SATI U PRAVILU NE JESTI NIKAKVU HRANU.

 10. ALKOHOLNA PIĆA IZBJEGAVATI , POSEBICE ŽESTOKA , TE PIVO (ZBOG ŠEĆERA), PREPORUČUJE SE, U UMJERENIM KOLIČINAMA, KONZUMIRANJE CRNOG VINA.

 11. NE PREJEDATI SE, NE PREJEDATI SE, NE PREJEDATI SE!!! JESTI SPORO-SVAKI ZALOGAJ DOBRO PROŽVAKATI..

 12. SUKLADNO DOBI I MOGUČNOSTI POVEĆATI KRETANJE, TE REDOVITO VJEŽBATI (PREPORUČUJE SE VJEŽBATI “PET TIBETANACA”)

 13. ZA UBRZANO MRŠAVLJENJE UZ ODRŽANJE MAKSIMALNE VITALNOSTI, TJ. BEZ GUBITKA ENERGIJE TREBATE PRAVILNO KOMBINIRATI HRANU U JEDNOM OBROKU, TJ. JESTI ILI MESO, RIBU, JAJA, SIR I DR. PROIZVODE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA SA POVRĆEM, ODNOSNO KRUH, RIŽU I TJESTENINU SA POVRČEM. PRAVILO JE DA NE JEDETE U ISTOM OBROKU PROIZVODE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA SA KRUHOM, RIŽOM ILI TJESTENINOM. VAŽNO JE U OBJE KOMBINACIJE JESTI ŠTO VIŠE SVJEŽE SALATE ZAČINJENE SA MASLINOVIM ULJEM, ODNOSNO TIJEKOM 24 SATA POJESTI UKUPNO VIŠE OD 70% SIROVOG VOĆA I POVRĆA.

 14. NAJVIŠE SE MRŠAVI, UZ ODRŽANJE PUNE VITALNOSTI KADA JEDETE SAMO SIROVO VOĆE I POVRĆE BEZ PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA ILI DRUGE KUHANE-PEĆENE HRANE, ŠTO SE PREPORUČUJE VIŠE PUTA TIJEKOM JEDNOG TJEDNA.

 15.  

Način prehrane i vježbe koje preporučujem temelje se na dugogodišnjem osobnom iskustvu primjene zdrave prehrane iz knjige ŽIVJETI ZDRAVO 1. i 2. (HERVEY & MARILYN DIAMOND ), te ISTJERIVAČI ŠEĆERA - MANJE ŠEĆERA MANJE MASNOĆE ( H.Leighton Steward/Morrison C. Bethea, dr.med. i dr.) i FONTANA MLADOSTI -TIBETANSKE VJEŽBE ZA PODMLAĐIVANJE, (Peter Kelder), koje slijedim nekoliko mjeseci sa iznenađujućim učinkom gubitka težine (više od 10 kg za cca. 2 mjeseca) i istovremenog održanja pune vitalnosti. Kod toga važno je naglasiti da se ne radi o kratkoročnoj dijeti nego o zdravom načinu života, kojem nije svrha mršavljenje. Naime, mršavljenje nije cilj nego posljedica prehrane i načina života koji se predlažu. Osobe koje su premršave, kako tvrde autori knjige ZDRAVI I VITKI, udebljeti će se do uravnotežene težine, a one koje su predebele, omršaviti će. Predloženi način prehrane dovodi do URAVNOTEŽENJA METABOLIZMA.

Na nekoliko pitanja koja Vam se sasvim sigurno nameću iznosim odgovore do kojih sam došao ćitajući narečene autore. Pripominjem da su odgovori koje dajem pojednostavljeni tj. skraćeni, ali po meni dostatni da laički pojasne određene dileme, te objasne zašto ispravna prehrana u izezetno kratko vrijeme (10-tak dana) pozitivno djeluje na zakrčene krvne žile, odnosno uzrokuje značajno smanjuje količine kolesterola u krvi a istovremeno se mršavi i dobro osječa.

 1. Zašto se iz ishrane mora potpuno izbaciti šećer, bijeli kruh, tjesteninu (osim integralne), krumpir, mrkvu, repu i dr. navedeno?
 2. Odgovor je jednostavan. Sve navedeno u organizmu izaziva ubrzano, istovremeno lučenje inzulina, koji kada je koncentriran u večim količinama višak energije odmah pretvara u masnoću, te direktno uzrokuje debljanje. Šećer iz jasnih razloga, a iz krumpira, bijelog kruha i dr. škrob se odmah, u kratko vrijeme pretvara u šećer. Prekomjerna količina inzulina zbog narečenih razloga stvara povečanu masnoću , što se u krvi iskazuje kao povišeni kolesterol i lipidi i posebice negativno djeluje na zakrčenje krvnih žila.

 3. Zašto se sirovo voće mora jesti isključivo na prazan želudac i zašto do ručka treba jesti samo sirovo voće?
 4. Odgovor je također vrlo jednostavan. Svježe voće ima osobinu da se, ako se jede na prazan želudac, u kratko vrijeme provari, te odmah pretvari u zdravu energiju (za 20-30 minuta), dok druga hrana treba puno više vremena za varenje, te tijekom varenja uzima energiju od organizma. Svima nam se spava nakon dobrog objeda. To je razlog zbog kojeg nije dobro prije većeg fizičkog ili psihičkig napora uzimati bilo koju hranu osim svježeg voća. Također voće koje pojedemo na prazan želudac čisti crijeva. Na sličan način djeluje i svježe povrće. Zato smo najvitalniji u dane kada jedemo samo svježe voće i povrće. Ako voće jedemo na pun želudac, nakon jela, dolazi do otežanog varenja. Stvara se povečana koncentracija inzulina, te kolesterola i masnoća. Debljamo se.

 5. Zašto crni, raženi te kruh od integralnog brašna, tjestenina od integralnog brašna sa mekinjama, integralna riža, te ostala povrća, maslinovo ulje, crno vino i dr. proizvodi ne djeluju na pojačano stvaranje inzulina u organizmu na isti način kao bijeli kruh, krumpir i dr.

Razlozi su različiti. Kruh i tjestenina, te riža zbog svojih sastojaka (ako nisu pročišćeni), a ostala povrča iz razloga što imaju manje škroba, sporo se razgrađuju u organizmu i ne stvaraju trenutačni višak inzulina. Za maslinovo ulje i crno vino karakteristika je da vežu masnoću u organizma na sebe pa djeluju (u umjerenim količinama) dvostruko pozitivno, što se na ostala ulja biljnog podrijetla ne odnosi, kao ni na masnoća životinjskog podrijetla, te ostale vrste alkohola.

Ako želite živjeti zdravii, vitki,, vitalni i mladi za svoje godine predlažem Vam da se svakodnevno, u potpunosti, pridržavate preporuka, ograničenja, te savjeta za zdravu prehranu. Vrlo brzo uvjeriti će te se u istinitost svega navedenog Također predlažem da proučite upute za vježbanje po knjižici FONTANA MLADOSTI – PET TIBETANACA, te da POČNETE ODMAH VJEŽBATI. Vježbe su lagane i vježbati stvarno može svatko, bez obzira na životnu dob, a zahtjevaju samo 10-tak minuta dnevna

UPOZORENJE: OSIM SVEGA REČENOG VAŽNO JE SVAKODNEVNO SE VAGATI I TO UJUTRO I NAVEČER, UVIJEK U ISTO VRIJEME I NA ISTOM MJESTU. AKO PRATITE I EVIDENTIRATE SVOJU TEŽINU REZULTATI SIGURNO NEĆE IZOSTATI.