Make your own free website on Tripod.com

FONTANA MLADOSTI

TIBETANSKE VJEŽBE ZA POMLAĐIVANJE (Peter Kelder)

(skraćena uputstva)

PREDGOVOR:

Ova divno jednostavna knjiga nije za svakoga. Trebali biste je čitati samo ako možete prihvatiti naizgled besmislenu predodžbu da se proces starenja može obrnuti…Koliko je meni poznato knjiga autora Petera Kedlera jedini je pisani izvor dragocjenih podataka o pet prastarih tibetanskih rituala, koji predstavljaju ključ za održanje mladosti, zdravlja i vitalnosti.

…Moje vlastito iskustvo u primjeni “PET TIBETANACA”, kao i iskustvo mojih brojnih prijatelja, dokazuju da oni zaista djeluju. Ne mogu Vam obećati da će se Vaša dob smanjiti za pedeset godina ili da ćete doživjeti sto dvadeset pet godina. No sigurna sam da oni mogu pomoći svakome da se osjeća mnogo mlađim, da isto tako i izgleda, te da dobije novu vitalnost i da mu opće stanje bude dobro. Ako svaki dan vježbate rituale, trebali biste već nakon mjesec dana uočiti prve rezultate… No bez obzira kojim se tempom kod Vas pokazuje napredak, uvijek je uzbudljivo kad Vam prijatelji počnu primjećivati kako izgledate mlađi i zdraviji.

UVOD:

…Budući da te vježbe tako uspješno pobuđuju energetske tokove, rezultati se javljaju vrlo brzo – vježbač osjeća kao se njegov energetski nivo uspinje fantastičnom brzinom…

…Peter Kedler poklonio nam je pet važnih vježbi ili rituala, koji zahtjevaju vrlo malo vremena a ipak donose veliku korist.

PRVI TIBETANAC

RAVNO STATI I RAŠIRITI RUKE PARALELNO SA TLOM. ZATIM SE OKRATATI OKO SEBE SLIJEVA NA DESNO, U SMJERU KAZALJKE NA SATU.

Većina odraslih osoba može se u početku okretati samo pet – šest puta. Vježbajte dok Vam se ne zavrti. Ako osjetite potrebu da sjednete ili legnete učinite to. Za smanjenje vrtoglavice upotrijebite trik plesača i klizača. Prije početka okretanja usredotočite pogled na točku ravno pred sobom (neku sliku ili dr. predmet). Kad se počnete okretati zadržite pogled koliko god možete na toj točki. Kada je izgubite iz vidokruga zbog okretanja brzo okrenite glavu i čim budete mogli ponovo ustredotočite pogled na svoju točku. To će Vam sigurno pomoći da se bolje orijentirate i da Vam se manje vrti.

Samo okretanje i nije tak problem koliko njegov završetak. Kada želite završiti vrtnju, ostanite stajati s malo razmaknutim stopalima i spojite dlanove pred tijelom (u visini grudne kosti) i promatrajte svoje palčeve. To pomaže da ponovo steknete ravnotežu.

 

 

DRUGI TIBETANAC

Za vježbanje nam je potrebit sag ili prostirka.

ISPRUŽITI SE NA PODU LICEM PREMA GORE. RUKE ISPRUŽITI UZ TIJELO A DLANOVE POLOŽITI NA POD SA SASTAVLJENIM PRSTIMA. ZATIM PODIGNUTI GLAVU S PODA I PRIVUĆI BRADU NA PRSA. U ISTO VRIJEME PODIGNUTI NOGE U OKOMITI POLOŽAJ. LEĐA OSTAJU POTPUNO NA PODU.

AKO MOŽETE POVUĆI NOGE IZNAD TIJELA DALJE PREMA GLAVI. KOLJENA TREBAJU OSTATI ISPRUŽENA. ZATIM POLAKO SPUSTITI GLAVU I NOGE OPET NA POD. OPUSTITI SVE MIŠIĆE I PONOVITI RITUAL – BEZ SUVIŠNOG NAPREZANJA.

KOD SVAKOG PONAVLJANJA ODRŽAVATI RITAM DISANJA: DUBOKO UDAHNUTI KADA SE PODIŽU GLAVA I NOGE; POTPUNO IZDAHNUTI KADA SE SPUŠTAJU. IZMEĐU PONAVLJANJA, DOK SE MIŠIĆI OPUŠTAJU DIŠITI DALJE U ISTOM RITMU.

Ako nemate dobro izvježbane trbušne i leđne mišiće kod dizanja i spuštanja nogu ne morate imati koljena ispružena – mogu biti savijena tako da koljena gledaju prema gore, a stopala vise. Međutim nakon nekog vremena i Vi ćete bez problema vježbati sa ispruženim koljenima.

Najčešća pogreška kod ove vježbe je kada uz podizanje nogu istodobno podižete donji dio leđa. To slabi leđa. Treba paziti da čitava leđa ostanu na tlu, a da se podignu samo noge.

Dobro je da poticaj za dizanje nogu dolazi od peta koje treba potisnuti prema naprijed; a nožne prste istovremeno pomicati u pravcu cjevanice. Također za lakše izvođenje ovog rituala šake trebate staviti ispod stražnjice. To će pomoći dizanju nogu u okomit položaj.

NAPOMENA: Osobe koje pate od jake lordoze trebaju vježbati na način da koljena imaju savijena, te da uvijek prije spuštanja – dizanja nogu na tlo postave stopala.

 

 

 

TREĆI TIBETANAC

KLEKNUTI NA PODU SA USPRAVNIM TIJELOM, DOK SU NOŽNI PRSTI PODIGNUTI. RUKE STAVITI SA STRANE, MALO STRAGA NA MIŠIĆE BEDARA. ZATIM SAGNUTI GLAVU I ZATILJAK PREMA NAPRIJED I POVUČI BRADU NAPRSA. POTOM POVUĆI GLAVU I ZATILJAK OPREZNO PREMA NATRAG – SAMO TOLIKO KOLIKO VAM JE UGODNO – ISTODOBNO SE IZVITI PREMA NATRAG LAGANO SAVIJAJUĆI KRALJEŽNICU. DOK SE SAVIJATE PREMA NATRAG ODUPRIJETI SE RUKAMA O BEDRA ILI ZDJELICU. RITAM DISANJA JE: UDAHNUTI DUBOKO KADA SE SAVIJATE PREME NATRAG. IZDAHNUTI KADA SE VRAĆATE U USPRAVNI POLOŽAJ. DUBOKO DISANJE NEOBIČNO JE KORISNO; NAPUNITE PLUĆA KOLIKO GOD MOŽETE.KADA IZDIŠETE, IZDAHNITE DO KRAJA.

U klečećem položaju nožni prsti moraju biti uspravljeni. Napinjanje mišića stražnjice djeluje protiv slabljenja slabinske kralježnice. Preporučuje se drugi položaj ruku od onog prikazanog na crtežu. Da bi se spriječilo savijenje u križima, treba rukama poduprijeti greben zdjelice s lijeve I desne strane (straga na gornjem rubu zdjelice). Zbog savijanja vratne kralježnice naprijed i natrag može doći do poteškoća – bolova (lordoza) pa prije spuštanja glave zatiljak treba istegnuti prema gore. Tek nakon toga, pod vodstvom brade, treba glavu malo spustiti, te nakon toga oprozno savinuti prema natrag

. Vježba za postizanje ravnoteže nakon zadnjeg ponavljanja

 

 

ČETVRTI TIBETANAC

SJESTI NA POD SA NOGAMA ISPRUŽENIM PREMA NAPRIJED, SA STOPALIMA RAZMAKNUTIM 30 CM. TJELO DRŽATI USPRAVNO, A DLANOVE POLOŽITI NA TLO POKRAJ STRAŽNJICE. TADA PRIVUĆI BRADU NA PRSA, ZATIM SPUSTITI GLAVU PREMA NATRAG, TE ISTODOBNO PODIGNUTI TIJELO TAKO DA SE KOLJENA SAVIJU, DOK RUKE OSTAJU ISPRUŽENE. TRUP ĆE SA NATKOLJENICOM ČINITI RAVNU LINIJU, PARALELNU SA TLOM. RUKE I POTKOLJENICE OKOMITE SU PREMA TLU. SADA – BEZ ZAUSTAVLJANJA DAH – NAPNITE SVAKI MIŠIĆ U TIJELU. NAKON TOGA, KADA SE VRATITE U POČETNI POLOŽAJ, OPUSTITE MIŠIĆE I, PREMA POTREBI, ODMORITE SE PRIJE PONAVLJANJA POSTUPKA. RITAM DISANJA JE: UDAHNUTI DUBAKO KADA SE PODIŽE TIJELO (NE MORA SE ZADRŽATI DAH DOK SE NAPINJE TIJELO). POTPUNO IZDAHNUTI KADA SE VRATITE U SIJEDEĆI POLOŽAJ.

Izlazna točka za vježbu mora biti uspravljanje i istezanje kralježnice. Zbog toga se o šake treba stvarno poduprijeti, kako bi se sjedilo potpuno u uspravnom položaju. Također spuštanju glave treba prethoditi prethodno istezanje zatiljka. Da se izbjegne savijanje nogu, tj. Privlačenje u savijenom položaju prije odizanja trupa, pokret dizanja treba potjecati od zdjelice, odnosno prema naprijed u smjeru stopala. Kod izdisaja sjednemo između šaka I ispravimo kralježnicu.

 

 

 

Vježba za odmor i postizanje ravnoteže nakon zadnjeg ponavljanja

 

PETI TIBETANAC

 

 

LICEM SE OKRENUTI PREMA TLU. OSLONITI SE NA RUKE SA DLANOVIMA NA TLU I SAVIJENIM NOŽNIM PRSTIMA. ŠAKE I STOPALA TREBAJU BITI UDALJENE 60 CM JEDNE OD DRUGIH, A RUKE I NOGE ISPRUŽENE. ZAPOČETI RUKAMA OKOMITO PREMA TLU I SAVIJENOM KRALJEŽNICOM, TAKO DA TIJELO VISI. ZATIM NAGNUTI GLAVU KOLIKO SE MOŽE PREMA NATRAG TE SAVITI TIJELO U BOKOVIMA I PODIGNUTI GA TAKO DA ČINI OKOMITO SLOVO V . ISTODOBNO POMAKNUTI BRADU PREMA NAPRIJED I PRIVUĆI JE NA PRSA. RITAM DISANJA: DUBOKO UDAHNUTI KADA PODIŽETE TIJELO. POTPUNO IZDAHNUTI KADA GA SPUŠTATE.

Naljbolje je vježbu započeti iz trbušnog položaja, da se dobije odgovarajući razmak između šaka I stopala. Šake se postave pored grudnog koša, nožni prsti su uspravljeni I pomoću ruku se iz snage leđa upre u položaj izdisaja. Kod toga se napnu mišići stražnjice, kako bi djelovali protiv slabljenja slabinske kralježnice. Kod udisaja podiže se stražnjica I dolazi do položaja okrenutog V, tako da se stražnjica pomiće prema gore I istodobno prema natrag. To izaziva željeno istezanje u području zdjelice. Vježbu trebate vršiti bosi na podlozi koja se ne skliže.

 

 

 

Vježba za odmor i postizanje ravnoteže nakon zadnjeg ponavljanja

 

 

PITANJA I ODGOVORI

  1. Koliko često vježbati.?
  2. Za početak u prvom tjednu, preporučuje se svaku vježbu vježbati tri puta dnevno. Svaki slijedeći tjedan povećavati za dva puta, dok se ne dođe do 21 puta svaka vježba dnevno (drugi tjedan pet, treći sedam, dok za deset tjedana ne dođete do dvadeset jedan puta dnevno. Ako imate poteškoća sa nekom vježbom ne naprežite se, slijedite svoj ritam, vježbajte onoliko puta koliko možete bez osobitih naprezanja. Vremenom ćete sigurno uspjeti.

  3. U koje vreijeme dana vježbati?
  4. Možete vježbati ujutro ili navečer. Što vam bolje odgovara. Nakon nekog vremena možete vježbati I ujutro I navečer (npr. Ujutro punu broj – 21, a navečer započeti sa tri, pa slijedeči tjedan pet I tako redom dok ne dođete do 21). Nije potrebito vježbati više od 21 puta, osim ako zaista niste za to motivirani.

  5. Što se događa ako se neka vježba ispusti?
  6. Vježbe su unatoč tome djelotvorne, ako se druge obavljaju redovito u u određenom broju. Ako neku vježbu ne možete vježbati, preskočite je, nakon nekog vremena, 10 – 15 dana, mjesec dana, pokušajte ponovo. Iznanaditi će vas rezultat.

  7. Da li se mora vježbati svaki dan?
  8. Da. Vježbati treba svaki dan, da bi se postigao puni učinak. Jednom tjedno možemo propustiti vježbanje, ne više. Ako se prekine svakodnevno vježbanje napredak u obnovi energije, vitalnosti i zdravlju se značajno smanjuje.

  9. Koliko je važno pravilno disanje?

Disanje za vrijeme vježbe je izuzetnom važno. Međutim, ritmičko disanje za vrijeme odmaranje između vježbi, također je vrlo važno

AKO STARIJI ČOVJEK “(SREDNJIH GODINA”) ZAISTA ŽELI POSTATI MLAĐI MORA MISLITI, DJELOVATI I PONAŠATI SE KAO MLAĐI ČOVJEK. MORA NAPOSTITI STAVOVE I PONAŠANJE STAROSTI. VAŽNO JE DRŽANJE TJELA, TREBA SE USPRAVITI, DRŽATI LEĐA RAVNO, ISPRSITI SE DRŽATI GLAVU VISOKO. TREBA AFIRMATIVNO MISLITI O SEBI I SVOJOJ OKOLINI.

DOK VJEŽBATE SLUŠAJTE UGODNU GLAZBU PO IZBOR, KLASIKU ILI “ISTOČNJAĆKU”. ATMOSFERA MORA BITI OPUŠTENA,.MISLITE POZITIVNO, NAPRIMJER:.

DIŠEM DUBOKO MIRNO I OPUŠTENO

UVJEK SE SVJESNO KREĆEM

SVAKI DAH DAJE MI NOVU ENERGIJU

U SVAKOM TRENUTKU TVORAC SAM SVOG ŽIVOTA

MOJ RAZUM I MOJE SRCE SU U RAVNOTEŽI

OSJEĆAM SVOJE TIJELO KAO SKLADNU CJELINU

PUŠTAM DA ME SE DIŠE

DISANJEM POVEZUJEM TJELO, DUH I DUŠU

DOPUŠTAM SVOM DISANJU DA NAĐE VLASTITI RITAM

IMAM POVJERENJE U MUDROST SVOGA TIJELA

MOJI POKRETI SLIJEDE MOJE DISANJE

UVIJEK SAM U PRAVO VRIJEME NA PRAVOM MJESTU I USPJEŠNO ČINIM UPRAVO ONO ŠTO TREBA

U Rijeci, studeni 1999. godine